Het is een klusje dat mensen vaak vergeten. Gordijnen verdienen zo nu en dan een frisse wasbeurt! Gordijnen kunnen namelijk aardig wat stof vasthouden en ook absorberen ze geuren uit het hele huis, zoals etensgeuren en sigarettenrook. Misschien is het niet een huishoudelijke taak waar je het meest om staat te springen en hoewel dit ook maar 1 á 2 keer per jaar hoeft te gebeuren, is het wassen van gordijnen wel nodig. Hieronder hebben we de stappen voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Wasvoorschriften

Voordat je heel enthousiast start met de klus om je gordijnen in de wasmachine te stoppen, is het verstandig om eerst te kijken naar het materiaal van de gordijnen. Bij kant-en-klare gordijnen is er een bijpassend label met wasvoorschriften waar op staat of ze in de wasmachine mogen, óf dat je de gordijnen moet laten stomen. Heb je gordijnen zonder label? Dan kun je er rekening mee houden dat synthetische stoffen, katoen en linnen in de wasmachine mogen.

Stap 2: Uitschudden van de gordijnen

De gordijnen kun je van de rails afhaken, deze haken laat je zitten. Gordijnen kun je namelijk met haken wassen, dat scheelt veel moeite en gefriemel! Een stap die komt kijken vóórdat je naar de wasmachine toe loopt, is het goed uitschudden van de gordijnen. Dit kan het best uit een raam of vanaf een balkon, omdat de gordijnen de grond dan niet zullen raken. Het uitschudden van gordijnen is goed om stof te verwijderen zodat dit niet in de wasmachine terecht komt.

Stap 3: Gordijnen opvouwen

Het is bijna zo ver, je gordijnen kunnen de wasmachine in! Voordat dit kan is het handig om te zorgen dat de haken, waarmee de gordijnen normaal gesproken aan de rails worden opgehangen, bij elkaar worden gevouwen. Tip: gebruik een kussensloop of waszak. De waszak kun je vastbinden met een witte veter, pak het liefst een witte veter omdat andere kleuren kunnen afgeven in de wasmachine. Een nog eenvoudigere manier die ook de kans kreukels verminderd, is het opvouwen van de gordijnen en het geheel in een waszak te plaatsen.

Stap 4: Wassen van gordijnen

Houd er rekening mee dat de wasmachine niet helemaal vol komt te zitten. Zorg ervoor dat de wasmachine ongeveer voor 1/3 gevuld is, om onnodige kreukels te voorkomen. Het is verstandig om meerdere wasbeurten te draaien waarbij losse gordijnen apart van elkaar worden gewassen. Gebruik niet te veel wasmiddel en was op maximaal 30 graden. Stem je wasmiddel ook af op de kleur van de gordijnen, een wasmiddel voor witte was kan bijvoorbeeld voor ongewenst gebleekte gordijnen zorgen.

Stap 5: Drogen van gordijnen

Stop je gordijnen nooit in de droger! Hang ze juist lekker op. De vochtige gordijnen kun je op de rails hangen, daar drogen ze vanzelf weer op. Dit kan even duren, al heb je wel het genot van fris ruikende wasverzachter in je kamer. De gordijnen kreuken door het gehele gewicht van de gordijnen vrijwel niet. Mocht er wel eens een kreukel blijven zitten, maak dit dan plaatselijk weer vochtig zodat het opnieuw kan opdrogen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een plantenspuit gebruiken, handig!

Vragen?

Heb je vragen over hoe je jouw gordijnen mooi kunt houden, of zoek je iets nieuws? Neem dan contact met ons op.

Advies op maat?

Laat uw gegevens achter en wij bellen u binnen één werkdag terug!